Като значителна стъпка към устойчиво бъдеще, много държави имат заложен план за закон, който да забрани продажбата на нови бензинови или дизелови автомобили до 2030 г. Това обаче ще бъде бавен, поетапен процес през следващото десетилетие, за да се даде време на всички да се подготвят за тази революционна технологична промяна. Ако сте собственик на бизнес сграда с паркинг, рано или късно ще ви се наложи да го пригодите за електрически превозни средства? В тази статия ще ви запознаем с основните детайли, които трябва да знаете.

Защо трябва да се подготвите за вашия паркинг за автомобили на ток?

Бъдещето е зелено и затова всеки трябва да се адаптира към иновациите, необходими за реализацията му. Като собственик на бизнес ще трябва да разчертаете паркингите си и да ги направите подходящи за ползване от всички видове превозни средства – и да имате изградена инфраструктура, която да обслужва както автомобилите на ток, така и тези с двигател с вътрешно горене.

Много предвидливи купувачи на нови автомобили ще изберат да закупят хибридни или електрически автомобили по-скоро, отколкото по-късно, и това е тенденция, която вероятно ще продължи да се увеличава прогресивно през следващите години. Следователно е разумно да започнете да правите промени в своите пътища, обекти и паркинги сега, за да можете да приемате и от двата типа автомобили. Това действие не само гарантира бъдещето на използваемостта на вашия паркинг, но също така се отразява положително на имиджа на компанията ви.

Какво е необходимо за подготовката?

  1. Станции за електрическо зареждане – основната логична стъпка е да се създадат няколко места или цели редици със необходимите съоръжения за зареждане на електрически автомобили. Жизненоважно е също така да се уверите, че маркировката на паркинга успешно направлява водачите към отредените за тях паркоместа. Не лоша идея е да се добавят и указателни табели.  Местата за зареждане трябва да бъдат ясно обозначени със символ за зареждане и подходящ цвят. Тези места често са боядисани в ярки цветове, за да подчертаят тяхното присъствие – но не е задължително. Това зависи изцяло от личните предпочитания на клиента предпочитания. 
  2. Пълен редизайн на паркинга – ако е остарял, предстоящото навлизане на електрическите превозни средства е вашият шанс да му направите модерно преобразяване. Основният ремонт на паркинга може да включва премахване на остарели или избледнели маркировки, като ги замени с нови и подходящи. Този редизайн може също да включва чисто ново оформление или система за движение на трафика, за да гарантира, че шофьорите на електрически и други автомобили се чувстват равноправни, сигурни и добре дошли на вашия паркинг. В някои случаи се налага и монтиране на допълнителни пътни знаци.
  3. Обучение на персонала – собствениците на електрически превозни средства трябва да знаят как да боравят със станции за зареждане, но все пак може да е разумно да има и няколко служители, обучени за тяхната употреба, така че те да могат да отговарят на въпроси, ако е необходимо.