Табелите и пътните знаци са практически навсякъде, където се обърнете, както на закрито, така и на открито. Очевидно е, че вътрешните табели са по-защитени и издържат повече от външните, които често са обект на климатични условия и вандализъм. Представяме ви няколко концепции за третиране на външните пътни знаци, така че да издържат възможно най-дълго.

Защо издръжливостта на пътните знаци е от значение?

Нито един външен знак не може да издържи повече от век, освен ако не е направен от най-трайните материали и не е добре пазен. Уличните табели обикновено имат жизнен цикъл от около 10-15 години, преди да се наложи да бъдат поправени или заменени. Всяко лошо време и слънчево греене могат да се отразят дори на здравите алуминиеви табели. Амортизацията не се случва мигновено, а с течение на годините.

Много местни общини, които плащат за тези знаци, нямат неограничен бюджет, така че те трябва да следят по-внимателно как използват средствата, с които разполагат. Много градове и села дори оперират с бюджетен дефицит, но в същото време трябва да заменят уличните табели, след като станат избледнели или повредени до толкова, че да не вършат работа на обществото. На практика колкото повече градове се фокусират върху ефективността на знаците, толкова по-малко ще трябва да похарчат в дългосрочен план.

Как да инвестираме дългосрочно в пътни знаци?

Извличането на максимума от външните табели се свежда до издръжливостта на материала и мястото, където са поставени. Най-надеждното дългосрочно решение е алуминиев знак с отразяващо покритие. Не само отражателната способност прави знака по-видим през нощта, той добавя слой защита от дъжд, сняг, летящи отломки и вандализъм. Алуминият е един от най-здравите и надеждни материали за дългосрочна употреба за много продукти на открито. Затова много автомобилни елементи обикновено се изработват от алуминий или стомана. Пластмасите играят нарастваща роля в производството на превозни средства, но главно под капака.

В момента се разработват нови, по-добри решения за издръжливост на стомана, алуминий, пластмаса и други материали с по-добра икономическа ефективност. Засега алуминият остава най-ефективното решение за инвестиции във външни табели. Ако искате да се консултирате с професионалисти, които предлагат актуални решения в сферата на пътната сигнализация, можете да се свържете с екипа на Елит пътна сигнализация.

На какви знаци и табели да заложим?

Най-добрият начин да защитите външните табели и да удължите жизненият им цикъл за по-дълго време е да използвате метални елементи с отразяващо покритие. Дървото и пластмасата не са подходящи, защото се разграждат и деформират по-бързо. Поставянето на знака на сянка, а не на пряка слънчева светлина, увеличава неговата издръжливост.