Когато се извършва дейност по полагане на пътна маркировка, е важно да знаете плюсовете и минусите на всеки вид боя, за да се уверите, че използвате материала, който е най-подходящ за вашите нужди и изисквания. 

Съществуват разнообразни видове боя за движение, като най-често срещаните са епоксидна боя и акрилна боя на водна основа. И двете са традиционни бои, евтини и лесно се нанасят с оборудване с двигател, валяк или дори четка. Важно е да се има предвид, че акрилната боя бавно изсъхва във влажни условия, а епоксидът има органични химикали, които лесно се изпаряват. 

Друга по-рядко срещана, висококачествена боя за движение е двукомпонентната боя. Тя е подходяща за често използвани места като складове и депа, тъй като е много износоустойчива. Тя обаче е и по-скъпа от другите бои и силно мирише на амоняк. Една от машините, с които работи Елит е LineLazer V 250MMA работи именно с такъв вид боя. 

Всички тези бои могат да се използват за маркиране на паркинги и зони за товарене, а също така се използват и за блокови настилки, бетон и вътрешни повърхности. 

Предварително оформена
термопластична боя

Предварително оформената термопластика е една от най-полезните и ефективни форми на полагане на пътна маркировка. Термопластичната боя е дълготрайна, рентабилна и дори идва предварително оформена и готова за употреба. Парчетата се създават в производствената ни база и са проектирани да отговарят на нуждите и изискванията. След това нашите професионалисти ги нанасят върху пътното платно чрез нагряване с пропан. Този вид материал за обаче има едно изискване при полагане – той трябва да се нанася върху суха и чиста повърхност, което означава, че трябва да се използва при специфични условия. Предварително оформената термопластика е добър избор за престижни места или клиенти, които са поискали сложен или нестандартен дизайн. 

Маркировъчна лента

Това е лесно и достъпно решение за маркиране. Бърза и лесна за нанасяне, може да се използва върху голямо разнообразие от повърхности. Лентата се закупува на рула и се предлага в почти всеки цвят, от който се нуждаете. Тази опция за маркиране има и негативи, тъй като тя може лесно да бъде разлепена и не се залепя добре към релефни повърхности, какъвто е асфалтът. При закупуване на лента за маркиране имате избор няколко разновидности с различни характеристики на износване. Има дебела многослойна лента, която е по-скъпа, но лесна за използване, и фолио лента, която е достъпна, но изключително тънка и се износва бързо.

Термопластика с горещо нанасяне

Термопластът с горещо нанасяне е най-често срещаният метод за маркиране на линии. Причината за популярността му е, че този материал е достъпен, дълготраен и лесно може да се използва в голям мащаб. Предлага се в два основни цвята, бял и жълт, но може да се достави и в червено, синьо и зелено, ако е необходимо. Този материал за полагане на пътна маркировка е свързан към пътя чрез топлопредаване, като се използва специализирано оборудване. В бялата версия често се добавят стъклени мъниста, за да се отразява през нощта. Термопластмасата с горещо нанасяне се използва само върху основи на битум, като пътищата.