Нека да поговорим за етикета. Не, не социалният етикет, описващ учтивото и правилно социално поведение, става въпрос за етикет на шофиране. Шофьорският етикет означава просто да бъдеш добър, безопасен и внимателен шофьор. Защо това е толкова важно? Първо, шофирането може да бъде опасно и ако човек шофира без необходимото внимание към другите, безопасността може да бъде компрометирана.

Второ, шофирането може да бъде стресиращо и това понякога предизвиква арогантност в иначе приятните хора. 

Проявата на вербална агресия може да доведе до допълнително компрометирано поведение и небезопасни условия. Етикетът при шофиране най-вече означава да имаш добър и здрав разум, но в нашия забързан свят с хора, които говорят по мобилните си телефони и са разсеяни по десетки други начини, са необходими осъзнатост и истински усилия.

Почти всеки научава основните процедури от родители, приятели и разбира се от правилника за движение по пътищата. Но има и някои допълнителни важни неписани правила и указания, които всеки шофьор трябва да следва, и които ще ви направят още  по-внимателен, безопасен и отговорен шофьор:

Извън класацията: Изпреварвайте в лявата лента

Лявата лента не е по подразбиране „скоростна лента“, но винаги трябва да изпреварваме от ляво. Затова е важно винаги да се прибирате в дясната лента, след като сте приключили с маневрата по изпреварването. Винаги помнете, че по-бавният трафик трябва да е вдясно. Да, понякога трябва да се движите в лявата лента, за да заемете правилната позиция на кръстовището, но винаги е добре да се стараете да оставите лявата лента възможно най-празна. Ето ги и неписаните правила, които добрите шофьори спазват.

1. Не забравяйте, че не се състезавате

Не е нужно да се борите за позиция, само за да сте отпред. Това може да изложи вас и останалите участници в движението на необоснован риск.

2. Не карайте много по-бавно от ограничението на скоростта.

Шофирането по-бавно от ограничението на скоростта ще подразни шофьорите зад вас и може да предизвика нерационално поведение. Спазвайте ограниченията на скоростта и спазвайте темпото на трафика, за да сте спокойни.

3. Дайте на другите място за маневриране

Наблюдавайте пътните сигнали на другите, които ви предупреждават, че променят посоката си. За да сте винаги запознати с пътната обстановка около вас, редовно гледахте огледалата си – не само преди да предприемете маневра.

4. Ускорете се бързо, когато се включвате в натоварен път

Особено важно е да ускорите бързо, когато се качвате на магистрала или на главен булевард. 

5. Не приемайте, че всички останали ще се махнат от пътя ви

Не приемайте, че всички виждат, че се престрояваме или искаме да ги изпреварим и трябва да се престроят. Има много разсейващи фактори на пътя и е редно да даваме достатъчно време за реакция на останалите.

6. Не карайте твърде близо до колата отпред

Според Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, повече от 20 процента от всички произшествие всяка година включват сблъсъци отзад, причинявайки множество смъртни случаи и наранявания. Вместо това, оставете поне няколко метра разстояние между вас и шофьора пред вас. Това пространство ще ви даде време да реагирате, ако колата пред вас спре рязко или предприеме неочаквана маневра.

7. Стойте далеч от мъртвата точка за останалите шофьори

Ако някой не може да ви види, вие не сте защитени от неговите действия. Просто ускорете или отстъпете малко, за да постигнете по-добра и по-безопасна видимост.

8. Позволете на другите да се включват в трафика

Преместете се в следващата лента, за да позволите на другите да се престроят, ако е необходимо. Дайте път на автомобилите, които се включват от локални пътища. Другия път някой ще пропусне вас.

9. Не реагирайте гневно на агресивни шофьори

Не демонстрирайте агресия, ако някой ви сече пътя или ви се нахвърли агресивно. Запазете хладнокръвие, просто поемете дълбоко въздух и изобщо не отговаряйте. Преместете се, ако е необходимо. Според проучвания за безопасност на движението, агресивното шофиране е причина за 56 процента от фаталните автомобилни катастрофи.

10. Никога не шофирайте с деца или домашни любимци в скута си

Шофирането с някого в скута ви е предпоставка за катастрофа по много параграфи. Често са затруднени видимостта и достъпа до волана на автомобила докато има възможност от нежелана намеса в шофирането. По този начин водача губи погледа над пътната обстановка. 

11. Клаксонът не е музикален инструмент

Вашият клаксон също не е мерител на емоционалното ви състояние. Използвайте го пестеливо, защото може да разсее другите. Бързият звуков сигнал често е достатъчен, за да напомним на някого да потегли или просто да сигнализираме за други обстоятелства.

12. Използвайте дългите си светлини пестеливо.

Заслепяването на идващия шофьор с дълги светлини няма да е добро за вас. Много водачи в България модифицират своите светлини с неподходящи за модела на автомобила и заслепяват редовно останалите.

13. Ограничете разсейващите фактори

Разсейването може да отклони очите и ума ви от пътя и може да откъсне ръцете ви от управлението на автомобила. 

  • Избягвайте използването на мобилни телефони и други смарт устройства. Изпращането на текстови съобщения по време на шофиране е безразсъдно и опасно. Не гледайте филми на смарт конзолата и не сърфирайте в интернет. 
  • Предотвратете ефектите от умората, като управлявате превозното средство добре отпочинали или предадете волана на някой, който е в състояние да продължи.
  • Ползването на радиото е добре, но не усилвайте звука до точката, в която не можете да чувате заобикалящата ви среда. Използвайте всичките си сетива, за да шофирате безопасно.
  • Предната седалка на колите се е превърнала е трапезария за повечето шофьори,  но въпреки това, яденето и пиенето, докато сте зад волана, може да бъде сериозно разсейване – избягвайте го.
  • Вашите пътници понякога могат да ви разсейват. Помолете ги да запазят тишина или да намалят децибелите си, като по този начин със сигурност ще ви помогнат да обърнете основното си внимание на пътя. Отнасяйте се с хумор към шофьорите на задната седалка.
  • Дамите трябва да забравят за гримирането пред волана – нито времето, нито мястото са подходящи.

14. Помогнете на другите да се интегрират

Бъдете мили на пътя, като подчертаете доброто поведение с поздрав и усмивка. Така ще намалите стреса върху неуверените и неопитните водачи. 

15. Винаги давайте предимство на аварийните превозни средства

Не чакайте до последния момент сирената на аварийния автомобил и мигащите светлини за да се отместите. Следете редовно обстановката в огледалата и се опитвайте да предвидите до какво може да доведе дадена ситуация. Превозните средства в специален авариен режим често надвишават позволената максимална скорост и не винаги спазват пътната сигнализация.

16. Помогнете на блокираните или ранените, ако можете

Не спирайте на магистрала само за да се обадите по телефона или да си направите почивка. Ако се натъкнете на аварирал автомобил, то проверете каква е ситуацията. В повечето случаи хората просто си отдъхват от дългия път, но понякога помощта може да се окаже от ключово значение.

17. Говорейки за изходи

Подгответе се за изход предварително. Следете за знаци за изход, след което заемете позиция и регулирайте скоростта на автомобила, за да вземете изхода правилно. Прибързаното преминаване в изходната лента може да доведе до сериозни последствия. Използвайте само изходната лента за излизане

18. Никога не пийте, когато ще шофирате

Това е писано и неписано правило на пътя, но трябва да присъства във всички подобни статии и публикации, засягащи темата за безопасността по пътищата. Употребата на алкохол увеличава риска от ПТП многократно, а последствията от това могат да са непредвидими.

19. Не изхвърляйте цигари или друг боклук през прозореца

Пътищата не са кофи за боклук с търговски размери и изхвърлените неща могат да разсейват останалите. Изхвърлянето на фасове през прозореца за жалост е често срещано по нашите географски ширини и агресията не е начина за справяне с това. В този случай отговорният орган трябва да предприеме необходимите мерки за мониторинг и санкциониране.

20. Внимавайте с пешеходците

Те също са участници в движението. Като такива те имат своите права и понякога ги нарушават – пресичат на червено или просто преминават през платното без пешеходна пътека. С оглед на това, че някои от тях не познават добре правилата за движение, е редно да бъдем винаги нащрек.

21. Използвайте мигачите, когато е подходящо

Дайте подходящ сигнал на автомобилите зад вас. Освен това проверете за автомобили, преди да завиете или да смените платното. Това че сигнализирате, не означава, че са видели намерението ви да се преместите.

Поддържане на безопасността на пътя

Никой не трябва да иска да носи отговорност за нараняване, смърт или сериозни щети. Освен това има изобилно удовлетворение от това да си учтив шофьор. Двата ключа за безопасно управление на превозно средство са първо да шофирате внимателно, за да защитите себе си и всички пътници. Второто, да шофирате с намерение, знаейки къде отивате и как да стигнете до там.