Когато шофирате, не винаги можете да предвидите какво предстои. Знак за опасност на пътя ще предупреди шофьорите за условия, които могат да представляват опасност. Пътните знаци не само указват на шофьорите как да стигнат до мястото, където отиват, но и помагат да се избегнат проблеми на пътя.

Деветте най-често срещани пътни опасности и пътни знаци са:

 1. Знак стоп: той е един от първите пътни табели, които повечето деца научават, когато се научат да пресичат улица. Осмоъгълната форма и червеният фон с бели букви са универсално разбрани. Поради своята важност, знакът за спиране е единственият пътен знак с форма на осмоъгълник.
 2. Знак за ограничение на скоростта: Табелите за ограничение на скоростта ви указват колко бързо да шофирате. Докато повечето магистрали имат ограничение на скоростта от 130 километра в час, то в населените райони тя е до 50 километра в час. Правоъгълните бели табели с черни печатни знаци са напомняния да шофирате с безопасната скорост, която сте запомнили за вашия шофьорски изпит.
 3. Придържайте се вдясно (или вляво): Когато има препятствие на пътя или улицата се стеснява по някаква причина, тези бели знаци с черни букви поддържат хода на движението в правилната посока.
 4. Пешеходна пътека: Един от най-често срещаните знаци, обикновено се вижда в училищни зони или гъсто населени градски райони. Където и да има много хора, които вървят и пресичат улицата, този светлоотразителен флуоресцентен жълт или жълто-зелен знак с фигури напомня на шофьора да внимава. Често са оборудвани със система за LED осветление, захранвана от соларен панел.
 5. Забрана за обратен завой: Ако сте пропуснали завоя, вашият GPS ще ви каже да направите обратен завой. Въпреки това, има места, където този знак с U-образна стрелка и червена наклонена черта ще ви каже, че това не е позволено. Обикновено ще видите тези знаци на по-големи и сложни кръстовища със секции на светофарите.
 6. Извършване на ремонтни дейности: Когато видите този оранжев знак с форма на диамант, знаете да шофирате предпазливо. Към работните зони винаги трябва да се подхожда с повишено внимание както за водачите, така и за работниците. Понякога те показват промяна в модела на движение, при което водачът трябва да спре или да намали скоростта. Подобен знак обикновено е придружен от временни табели като указание за скорост или обиколен маршрут.
 7. Пресичащи животни: Повечето такива обозначават възможност за пресичане на диви животни като елени, гъски, мечки, таралежи и други според локацията. Особено по-големите животни могат да причинят значителни щети на автомобила. Редно е водачите да бъдат нащрек за подобни опасности.

Какво представляват пътните знаци за опасност?

Когато шофирате трябва да държите очите си на улицата. Въпреки че не всички ситуации представляват непосредствена опасност, всяка неочаквана промяна в пътната обстановка или модела на шофиране може да бъде опасна. С цел контрол на трафика по улици и магистрали са приети стандарти за форми и цвят на пътните знаци. Всеки тип знаци има общ цвят и форма. Цветът и формата на знака позволяват на водача да разбере какъв тип информация изобразява съответната табела.

 • Червено – Стоп и знаци за забрани
 • Бяло с черни букви – регулаторни знаци като ограничения на скоростта
 • Жълто – предупредителни знаци, показващи промени в модела на движение или преминаване на животни
 • Зелено – ръководства и упътвания за модели на движение
 • Флуоресцентно жълто/зелено – Пешеходни пътеки и училищни зони
 • Оранжев – Строителни или пътно-ремонтни дейности
 • Синьо – Услуги и туристическа информация, както и пътища за евакуация
 • Кафяв – Места за отдих и култура

Формата на знака се използва и за бързо предаване на съобщение. Всички сме запознати с осмоъгълната форма на знака за спиране. Някои други често срещани форми, използвани за предаване на информация за пътя, са:

 • Правоъгълник или квадрат – Правила за движение
 • Диамант – Предупреждение
 • Хоризонтални правоъгълници – Насоки
 • Пентагон – Училищни зони
 • Кръг – ЖП прелез

Как пътните знаци за опасност помагат за регулиране на трафика?

Знакът за опасност на пътя не винаги показва непосредствена опасност, а по-скоро промяна в моделите на шофиране, като например намаляване на скоростта поради натоварена, жилищна или строителна зона. Независимо дали е предупреждение за потенциална опасност или просто напомняне за повишено внимание, пътният знак ви позволява да получите информацията, от която се нуждаете, за да шофирате безопасно, като същевременно държите очите си на пътя.

Къде мога да купя пътни знаци за опасност?

Ако се интересувате от закупуване на пътни знаци, ние от Елит Пътна сигнализация  можем да ви помогнем с производство и монтаж на пътни знаци и табели за всяка ваша нужда.