Пътната сигнализация и средствата за пътна безопасност са важни за сигурността на пътя, но всъщност тя най-много зависи от поведението и отговорността на водача. В много случаи игнорираме сигнала за нередност, когато това не оказва влияние на способността на автомобила да се движи нормално. Нямаме навик да подменим пожарогасителя, когато му изтече давността, не обръщаме внимание на грешката във въздушните възглавници, караме с едни и същи гуми всеки сезон. Това са компромиси, които често правим когато бързаме или нямаме възможност веднага да реагираме, но идва зимният сезон и е време да обърнем специално внимание на всичко, което би могло да повлияе на сигурността на автомобила.

Как можем да вдигнем нивото на сигурността в автомобила чрез придобиването на важни инструменти, автоаксесоари, масла, добавки и други?

Предстои зимния сезон и с това идва подготовката на превозните средства за промяната в атмосферните условия и пътната обстановка. Естествено най-съществената част е монтирането на зимни гуми с достатъчно добър грайфер. Компромисът със зимните гуми е недопустим, така че ви предлагаме винаги да залагате на чисто нов комплект. Имайте предвид, че в много случаи площта, с която автомобила реално ляга на пътя е не по-голяма от лист А4.

Често срещан проблем в студеното време е видимостта. Особено при стари автомобили с амортизирани системи за отопление и обдухване се забелязва замъгляване на предното стъкло, както и на тези на вратите.

Този проблем може да се реши със закупуването на пригоден за целта спрей против изпотяване на стъкла. Избора на производител оставяме на вас, тъй като има доста марки, които предлагат качествени продукти. Направете профилактика на отоплителната система и се погрижете едновременно за комфорта и сигурността.

Друг проблем през зимата са уплътненията. Много малко шофьори се грижат за тях и през зимния сезон имат течове в купето, а това е крайно неприятно. Препоръчително е да използваме вакса или спрей за уплътнения, който запазва еластичността и плътността на гумата.

Друг абсолютно задължителен аксесоар е спреят против замръзване. Използва се за врати, ключалки, уплътнения и всичко, което може да залепне поради ниските температури. Тук е важно да се спомене, че е желателно да не го държите в колата, тъй като неговата мисия е да ви помогне да я отворите рано сутрин.

Не подценявайте възможността да аварирате

За да сме подготвени за всички ситуации е добре да разполагаме с резервна гума или с комплект за локален авариен ремонт. Макар и малко, някои модели се предлагат без наличието на резервна гума. Инженерите от Хонда например оборудват някои от автомобилите си с компресор за помпане и специална течност, която може да се инжектира в дупка на гумата и да я залепи.

Не подценявайте времето и се подсигурете със здрава стъргалка за лед, зимна течност за чистачки, работещ авариен комплект и кабели за подаване на ток. В студеното време по-старите акумулатори често дефектират и имат нужда от зареждане или подмяна. Излишно е да се споменава, че е добре да проверите автомобила си в сервиз и да подмените всички консумативи и амортизирани части.

 

Много полезни автоаксесоари и добавки можете да намерите на сайта на 5bg.top. За всичко останало се обърнете към вашия майстор и не пестете средства от поддръжка.