Нищо не е по-разочароващо от прибирането вкъщи след стресиращ работен ден, само за да бъдете посрещнати от знаци за ограничение на скоростта, затворени платна и отсечки с дупки в асфалта. Това е проблем за шофьорите и собствениците на автомобили, защото пътят е по-изтощителен за водача от една страна, а от друга амортизира превозните средства.

Цялостната амортизация на пътната инфраструктура прави шофирането много неприятно. Често обществото не обръща достатъчно внимание и обикновения човек рядко подава сигнали към отговорните органи. Предвид това, че автомобилостроенето все по-целеустремено се насочва към автономно управление, състоянието на пътя и сигнализацията трябва да са безупречни. В противен случай, тези системи стават неизползваеми.

Броят на транспортните средства се увеличава. Всяко семейство притежава средно 2 или 3 коли, а това на места пренасища пътната мрежа. Натоварването на пътищата се отразява под формата на по-бърза амортизация на настилката, изтъркване маркировката, повече произшествия и повече поражения над знаци, табели, светофари, мантинели и т.н.

Дупки по пътната настилка

Дупките са често срещано оплакване сред шофьорите и могат да бъдат причинени от различни причини. Лошото време, например, е една от най-честите причини за този проблем, като дъждът се просмуква в пукнатините на пътя, след което замръзва и се разширява, когато настъпят по-ниски температури. Не е случайно, че през зимните месеци наблюдаваме увеличение на дупките. Въпреки това, с постоянно нарастване на участниците в движението през годините и без признаци за забавяне, „час пикът“ също се удължи, допринасяйки за по-бързото износване и разкъсване на пътната настилка с течение на времето.
И докато тези проблеми варират в различните региони, ясно е, че кризата с дупките по пътищата е национален проблем, който е значителна заплаха за обществената безопасност, както и финансов риск за онези, които разчитат на собствения си транспорт за ежедневните си задачи.

Износена пътна маркировка

Избледнелите маркировки може да останат незабелязани като пречка за участниците в движението, особено в сравнение с избягването на опасни дупки. Но повечето от нас ще оценят невероятната разлика, която прясно боядисаният път прави за нашето шофиране, особено през нощта или при лоши метеорологични условия.

Маркировъчните ленти обаче не са само за да изглеждат красиви и да направят пътуването ни до работа по-естетически привлекателно. Те могат да представляват сериозна опасност, когато не се поддържат. Например, така наречените „призрачни маркировки“ по пътища или магистрали могат лесно да объркат шофьорите и да причинят сериозни инциденти.

Последиците от избледнялата пътна маркировка могат да се видят навсякъде, където има наличие на такава или когато е обновена с по-прясна маркировка, без да се премахне старата.

Пътната безопасност и обществото

Натовареността на пътната мрежа е в пряка корелация с нейното износване. Съответно общините и местните контролни институции имат отговорността да я наблюдават и поддържат в състояние, което отговаря на законовите регулации. С по-голямата експлоатация са нужни и повече ремонтни дейности и поддръжка.

Ако установите някаква нередност не си мислете, че не можете да направите нищо по въпроса. Напротив, свържете се с местните власти и ги уведомете. След това те ще предприемат необходимите действия и ще наемат частна фирма, която възстанови целостта на мрежата и сигнализацията