Хора, които вървят пеша до магазини и ресторанти, деца, играещи в предните дворове. Така изглеждат оживените градски и крайградски общности. Но тези среди не биха били възможни, ако пешеходците не могат да се движат безопасно, дори когато споделят пътищата си с трафика от преминаващи автомобили.

Рискове от електрически автомобили и смартфони

Електрическите превозни средства са важна нова част от нашия транспортен микс, но те представляват нова опасност за пешеходците, защото са изключително тихи. Когато пешеходецът не може да чуе приближаващо превозно средство, може да има повишен риск от катастрофа.

Смартфоните са друга нова технология, която може да увеличи рисковете за безопасността участниците в движението, тъй като разсейват както водачите, така и пешеходците. Използвайте безжична слушалка – така че имате възможност да отговорите на всички обаждания, без да се налага да докосвате телефона.

Видове пешеходни произшествия

Има няколко често срещани вида пътнотранспортни произшествия с пешеходци, които имат едно общо нещо: водачът е разсеян или не вижда пешеходеца, който е на пътното платно.

Един често срещан тип пътнотранспортно произшествие е, когато пешеходец тича или излиза на пътното платно в немаркирана зона (не на пешеходна пътека или на кръстовище) и е ударен от превозно средство – показано е на диаграмата по-горе. Друг пример в този сценарий биха били групи от младежи, които спортуват на или близо до пътното платно. В жилищните райони и в близост до спортни площадки е редно да се съобразяваме с ограниченията, защото винаги може внезапно пред автомобила да се появи дете. Също имайте предвид, че на зоните, обозначени като алеи, пешеходците са с предимство пред автомобила, дори и на пътното платно.

Автомобил, който прави завой на кръстовище

Друг често срещана ситуация, която предразполага произшествие, е завиването в отсечки на нерегулирани кръстовища без светлинен сигнал. Така пешеходците не са наясно с намерението на водача да завива и могат застанат изведнъж на пътя му.

Затова все повече пешеходни пътеки са оборудвани със специално осветление на знаците, маркировката и площта, през която преминава пешеходеца. За да се избегнат максимално много инциденти, най-натоварените пешеходни пътеки са оборудвани с активни светофари, които пропускат пешеходци само при предварителна заявка, направена чрез натискането на бутон.

Пешеходци по пътя

Трети често срещан тип пътнотранспортно произшествие с пешеходци, показано на диаграмата по-горе, е когато пешеходец върви или тича по пътното платно в същата посока като моторизираното движение и не разпознава приближаващото се зад него превозно средство. Инцидент може да възникне, ако водачът не внимава или не вижда пешеходеца, а пешеходецът не разпознава заплахата или се опитва бързо да се отклони от пътя.

Съвети за безопасност на пешеходците

 • Вървете по тротоара, когато е възможно. Ако трябва да вървите в трафика, вървете с лице към него;
 • Пресичайте улиците на пешеходни пътеки. Ако такава не е налична, пресечете на място, където имате добра видимост към насрещния трафик.
 • Погледнете надясно и наляво, преди да пресечете. Също така е желателно да установите визуален контакт с шофьорите, за да сте сигурни, че могат да ви видят.
 • Останете нащрек. Избягвайте да използвате мобилния си телефон и слушалките си, докато сте близо до трафик.
 • Пазете се от упойващи вещества. Употребата на алкохол и наркотици може да увеличи риска от злополука, дори като пешеходец.
 • Носете дрехи в ярки цветове. През нощта носенето на видимо облекло и носенето на фенерче може да увеличи вероятността да бъдете забелязани.
 • Внимавайте на паркингите. Следете за автомобили, които се движат назад и за такива, които влизат или излизат. Паркингите са оживени зони с много шофьори и пешеходци, които могат да дойдат от всяка посока.
 • Безопасността на децата е важна. Децата под 10 години трябва винаги да пресичат улицата с възрастен.
 • Не пресичайте, докато управлявате тротинетка или колело. Слезте и пресечете пешеходната пътека пеш. Така е по-безопасно за вас и за останалите в движението.

Съвети за безопасност на шофьорите

Шофьорите, разбира се, също играят решаваща роля за безопасността на пешеходците. Тези съвети идват от институции и корпорации, които обслужват водачите от десетилетия и ги познават много добре.

 • Внимавайте за пешеходци през цялото време. Въпреки че може да сте принудени да обръщате внимание на други превозни средства, знайте, че може да има и пешеходци.
 • Бъдете готови да бъдете изненадани. Пешеходците, особено децата, може да не са там, където очаквате да ги видите и ваша работа е да сте готови да спрете или да се отклоните от тях.
 • Спазвайте обявените ограничения на скоростта през цялото време – особено в зони с интензивен пешеходен трафик, като училищни зони и квартални улици с по-ниски ограничения на скоростта, пешеходците могат да се появят внезапно.
 • Не се разсейвайте. Не използвайте телефона си, докато шофирате, защото ще отклони погледа ви от пътя и ще отвлече вниманието ви.
 • Бъдете нащрек при тежки метеорологични условия. Проверете светлините и не забравяйте да използвате светлинните сигнали. При ограничена видимост, тяхната функция става още по-важна.
 • Винаги отстъпвайте предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Когато ви спрат на пешеходна пътека, оставете достатъчно място между вашето превозно средство и пешеходната пътека, така че другите шофьори да могат да видят пешеходците, заради които сте спрели.
 • Не изпреварвайте превозни средства, спрели на пешеходна пътека. Те са спрели, за да позволят на пешеходците да преминат или да се уверят, че пътят е свободен.

Ангажирайте се със спазването на прости правила за безопасност на движението по пътищата

Подобряването на безопасността на пешеходците звучи лесно, но все още има немалко смъртни случаи. Това е така, защото правилните практики за безопасност са лесни за описание, но понякога са трудни за изпълнение. Ползването на смартфон по време на шофиране е силно изкушение за някои водачи. 

Пешеходците също са участници в движението и като такива трябва да поемат своята отговорност наравно с водачите на автомобили.