Пътната маркировка трябва да бъде устойчива и дълготрайна. Но стабилната маркировка, която издържа дълго във времето, може да се превърне в предизвикателство, когато трябва да бъде премахната. В “Елит пътна сигнализация” сме специализирани в премахването на пътна маркировка. Прочетете, за да разберете как маркировките се премахват от пътищата и защо този процес не трябва да се пренебрегва.

Защо старите пътни маркировки трябва да се отстраняват?

Преди да продължим по-нататък, нека поговорим за някои от причините, поради които маркировката трябва да бъде премахната от пътищата. Маркировките могат да бъдат премахнати, защото са остарели или вече не са толкова видими, както преди. Понякога маркировките се премахват, защото вече не са подходящи или необходими. Понякога се припокриват стара с нова маркировка, а това е предпоставка за инциденти и ПТП. Ако забележите някъде останала пътна маркировка, която обърква шофьорите, можете да сигнализирате лесно тук.

Маркировките често се премахват, когато са започнали да изчезват или когато се нуждаят от актуализиране. Възрастта на положената пътна маркировка също може да определи кой е правилният метод за отстраняването и. Разходите също са важен фактор. Може да се наложи организациите и органите с ограничен бюджет да изберат един от по-евтините методи. Определящи за разходите фактори са необходимото оборудване, дълбочината на маркировката и сложността на нейното премахване.

Методи за премахване на пътна маркировка

Много различни методи могат да се използват за премахване на маркировки от пътища. Избраният метод може да зависи от различни фактори. Те включват местоположението и състоянието на самия път. Най-често срещаният метод за премахване на маркировки от пътя е с хидробласт – водна струя под високо налягане.

Маркировките също могат да бъдат шлайфани до основата, за да се завърши процеса на премахване. Този процес може да доведе до образуване на белези. Размерът на белезите може да бъде намален, като се използва подходящото оборудване и се цели висока точност. Сняг, лед и дъжд могат да се съберат в тези белези, така че точността и използването на качествено оборудване са много жизнено важни. Шлайфането няма да премахне вторичната лента. Дъждът и вятърът могат да премахнат остатъците, но може да е необходима допълнителна процедура. Остатъците могат да бъдат опасни, така че е от съществено значение да се отстранят от повърхността. Шлайфането може да бъде ефективно, стига да се извършва по висок стандарт. 

Водна струя

По време на процеса на впръскване на вода под високо налягане, водните струи проникват през порите на асфалта и ремахват пътната маркировка. Важно е асфалтът отдолу да не е повреден и да не остават неравности. Състоянието на пътя трябва да остане същото. Ако това не е възможно, трябва да бъде незабавно поправен. Основно предимство на този метод е, че то може да отстрани и вторичната лента, за разлика от шлайфането. Водното впръскване се счита също за изключително екологичен процес.

Ползите от хидробластирането

Хидробластирането е най-новият и най-ефективен метод за премахване на пътна маркировка. По време на този процес се използват насочени водни струи за отстраняване на маркировки от повърхността. Използва се чиста, студена вода и се използва правилното налягане не само за повърхността, но и за материала. Широко признато е, че впръскването на водна струя е най-екологичният и безопасен метод за премахване на пътна маркировка. Той е безопасен за превозни средства, пешеходци и автомобили. Няма изпарения, дим или въздушни частици, защото всички отпадъци се събират във филтърна торба. Много по-тих е от другите методи и е много по-малко вероятно да притеснява тези, които живеят и работят наблизо. Хидробластирането също има отлична репутация, когато става въпрос за премахване на боя, каучук, масло, мазнини и гориво.

Пясъчна струя

Друг популярен процес е чрез съоръжение за впръскване на пясъчна струя под налягане. Пясъкът се използва заедно със сгъстен въздух. Този метод оставя минимални щети по асфалта.

Метална струя

По време на този процес, малки метални перли, наречени изстрели, се се изстрелват с висока скорост, за да премахнат боята и пътната маркировка. Един от проблемите при този метод е, че той може да премахне слой от пътя, което означава, че той нанася повече щети от другите описани методи.