пътна сигнализация - пътни знаци и табели от Елит

Фактори за видимостта на пътните знаци

Видимостта на пътния знак има определяща роля за пълноценното изпълнение на неговата функция. Тъй като той не бива да бъде закрит от други обекти и трябва да се вижда от достатъчно голямо разстояние. Видимостта може да се анализира по множество начини. Най-важните фактори, според законовите регулации и стандарти са размерът на знака, неговият ъгъл, местоположение, яркост и контраст. Ето основните начини за осигуряване на видимост на знака.

Защо формата и дизайнът имат значение

Дизайнът на знака трябва ефективно да предава съобщението, като поддържа комуникацията с шофьорите проста и директна. Контрастните цветове между текста и фона са от решаващо значение, за да може текстът и/или пиктограмата да се открояват. Типичен пример са черните букви на бял фон. Ярките цветове контрастират добре с удебелен черен текст, точно както белите букви работят с тъмен фон.

Шофьорите по целия свят свързват формите и цветовете на знаците с определени сценарии, тъй като те се използват за да покажат типа на знака, доколкото е посочено в международните конвенции за регулиране на трафика. Съобщението трябва да бъде предадено на десетки метри разстояние, за да се даде на водача достатъчно време за реакция.

Размер и ъгъл на знака

Обикновено колкото по-голям е знакът, толкова по-лесно е да се покаже съобщението на широка аудитория. Билборд на магистрала например има потенциал да задържи вниманието на водача за няколко секунди, отчасти поради размера си. Фирмите рекламират на магистрали, защото това помага да привлечете клиенти, ако съобщението е лесно за четене.

Много шофьори, най-вече тези, които пътуват от град на град в командировки, не са добре ориентирани, особено в крайните квартали. Едно иновативно решение, прилагано в някои градове на запад са уголемените знаци за посетители. Големите табели помагат на шофьорите да преценят от разстояние дали да продължат към най близкия ресторант, бензиностанция или изход от града. Ъгълът на знака играе съществена роля, тъй като водачите виждат най-ясно обектите, които са изправени пред тях.

Локация и разположение

Начинът, по който знакът е монтиран, например към земята или към сграда, играе роля за видимостта му. Често се свежда до това дали има обекти, които се намират между знака и зрителя или не. Ако знакът е поставен близо до дървета или други знаци, има шанс съобщението да се загуби. Шофьорите на магистрала трябва да видят знака около минута по-рано, за да имат време да се съобразят с него, без това да създава предпоставки за ПТП или усложнения за останалите участници в движението. Най-добрият начин да направите съобщението забележимо и запомнящо се е да го повторите чрез поредица от лесни за четене знаци.

Осветление и отражение

Проучванията показват, че комбинирането на яркостта и контраста е от решаващо значение, за да привлече вниманието. Знаците са по-видими през нощта, ако са направени от светлоотразителен листов материал, което подчертава контраста в цветовата схема. Начинът, по който повърхността отразява светлината, допринася за яркостта на знака. В някои случаи се използват светещи пътни знаци със светодиодно осветление и соларен захранващ панел.

Как най-правилно да се възползваме

Обърнете се към професионалист в сферата. Елит пътна сигнализация е утвърдена в бранша компания, която има необходимата техника да изработва и монтира пътни знаци, като се съобразява с всички аспекти за безопасност и видимост на всички знаци и табели. Ако забележите паднал знак или такъв, който не се вижда заради друг предмет – сигнализирайте в общината. Това може да бъдат спасени човешки животи!