Дори преди да се научите да шофирате, вероятно сте започнали да разбирате различните пътни знаци. Дори и децата знаят, че трябва да спрат, когато видят червения знак и да обърнат внимание на жълтия знак. През миналия век пътните знаци станаха по-разпознаваеми и цветни, с различни форми и пиктограми за по-добро предаване на информация. Това е с цел избягване на езиковите бариери и поддържане на международен стандарт.

пътен знак Ж1 Елит

Зелените пътни знаци Ж1 съобщават указания за посоката към съответни цели. Ще забележите, че тези знаци са съпроводени от допълнителна информация за дължината на оставащата дистанция до съответния град. Тези табели са и по-големи, защото са в услуга на шофьорите, които не са живущи в района и имат нужда от добри наставления към основните обекти в областта.

Знаците в по бледи цветове са предназначени за маловажна информация, която не оказва пряко влияние върху действията на водача. Така вниманието на водачите не се привлича от ненужни обекти. България не е единствената страна, която използва тези цветове.

Кои цветове са най-характерни за пътните знаци

Цветовете и формите винаги ще се използват за различаване на пътните знаци. Цветът обикновено е по-важен от формата, тъй като повечето шофьори признават, че червеното означава спиране и внимание. Представете си хаоса, ако създадете знак за стоп в синьо, например.
Категориите на пътните знаци използват определени цветови комбинации:

  • Забранителни пътни знаци – използват червени, черни и бели цветове, за да напомнят на водачите за специфични правила. Осмоъгълният червен знак, например, изисква да спрете. Червено-бял триъгълен знак за изисква да намалите скоростта и да оставите насрещния трафик да премине. Знаците, които забраняват влизането в насрещно движение на еднопосочни улици също са в този цвят;
  • Знаци и табели за предупреждение – жълтият фон сигнализира за опасност. Жълтото е предназначено да привлича вниманието. Не случайно този цвят се предпочита и при табели по опасни за живота съоръжения;
  • Знаци със задължителни предписания – това са знаците от група Г. Те са задължително само в бял и син цвят и целта им е да информират шофьорите, ако са задължени да поемат по определена посока;

Защо някои знаци за посоки са сини, а други зелени?

Често можем да видим указания към наслени места в зелен или син цвят. Това може да се види при пътен знак Ж6. Определящо значение в за цветовете могат да имат различните видове цели, до които дават указания. В градовете например се използват различни цветове за обозначаване на улици, исторически или търговски обекти.